Kuchnie różnych narodów oraz tradycje i obyczaje. Kuchnia chińska. O tym, że w każdym z nas drzemie dusza podróżnika wiadomo nie od dziś. Uwielbiamy podróże te i małe jak i te duże. Choć stan zdrowia niestety większości z nas już nie pozwala na spełnianie marzeń i wyzwań bardzo dalekich podróży to jak to zawsze z nami bywa i na to znaleźliśmy sposób. Korzystając z naszych talentów, kreatywności i chęci poznawania tego co nieznane w tym roku realizujemy comiesięczny cykl zajęć pod tytułem: „Kuchnie różnych narodów oraz tradycje i obyczaje”. W miesiącu maju wybraliśmy się w wirtualną podróż do krainy kwitnącej wiśni – Chin, za co odpowiedzialna była Pani Ewelina Piotrkowska. Cały dzień prowadzone zajęcia były związane z Chinami. Nasz dzień chiński rozpoczęliśmy od prezentacji dotyczącej Chin. Dziewięciu naszych uczestników idealnie się przygotowało do przedstawienia najważniejszych jak i najciekawszych informacji dotyczących tego niesamowitego kraju. Oczywiście nie zapomnieliśmy o charakteryzacji. Przebrani oraz umalowani na wzór mieszkańców Chin dumnie prezentowaliśmy swoje kwestie. Kolejny etap zajęć przeznaczony był na indywidualne prace plastyczne. Każdy z uczestników miał do wykonania smoka, który w tradycji chińskiej jest symbolem dobroci, siły, dostatku, odwagi oraz waleczności. Każdy z osobna, według własnych upodobań ozdobił swój chiński „amulet” szczęścia. Po ciężkiej pracy przyszedł też czas na kulinarne przyjemności. I tak chcąc zapoznać się z daniami tworzonymi według zasady yin – yang degustowaliśmy malowniczo podane sajgonki oraz pierożki jiaozi. Bogatsi o interesującą wiedzę oraz niesamowite doznania dzień chiński zakończyliśmy sesją zdjęciową na tle dopieszczonej w każdym calu scenografii. Największym zainteresowaniem oczywiście cieszył się smok, którego wykonanie nie mógł nikt inny zrealizować jak Pani Dorota Pszenna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *