Warsztaty kulinarne dla osób niepełnosprawnych- Zdrowie, dieta, ekonomia-4-8.10.2021

W dniach 4-8 października 2021r. trójka naszych uczestniczek wraz z opiekunami wzięła udział w warsztatach kulinarnych pt,, Zdrowie, dieta, ekonomia” w miejscowości Zbiczno. Warsztaty zorganizowane zostały przez Centrum Pielęgnacji Caritas Diecezji Toruńskiej. Warsztaty kulinarne dla osób niepełnosprawnych współfinansowane zostały ze środków PFRON i dotyczyły osób z województw: kujawsko-pomorskie, mazowieckie, podlaskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie, zachodniopomorskie. Celem warsztatów było: nabycie i udoskonalenie przez osoby niepełnosprawne umiejętności kulinarnych w siedmioosobowych grupach pod kierunkiem kucharza, zwiększenie samodzielności w przygotowywaniu posiłków oraz w czynnościach samoobsługowych, rozwijanie zainteresowań zdrową, ekonomiczną i dietetyczną kuchnią. integracja z osobami niepełnosprawnymi z innych części Polski, kształtowanie umiejętności komunikacyjnych oraz funkcjonowania w grupie. Oprócz warsztatów Pani Magdalena i Pani Ola zadbały również o dobro fizyczne ciała naszych uczestniczek. Sposobem odreagowania po cały dniu ciężkiej pracy był spacer, ćwiczenia Nordic Walking a przy okazji zwiedzanie pięknych krajobrazów przyrody.

Składamy serdeczne podziękowania dla wszystkich organizatorów warsztatów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *