Warsztaty przeciwdziałaniu marnowaniu żywności oraz gospodarowania budżetem domowym – 15.02.2019

         W dniu 15.02.2019 r. w Środowiskowym Domu Samopomocy Caritas Diecezji Toruńskiej  odbył się cykl warsztatów szkoleniowych: przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz gospodarowanie budżetem domowym. Warsztaty szkoleniowe poprowadzone zostały przez pracownika Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Panią Anitę Pszenną. Celem przeprowadzonych warsztatów było zaznajomienie korzystających z pomocy w postaci paczek żywnościowych z zasadami przeciwdziałania marnowaniu żywności. Uczestnicy zostali zapoznani z raportem badań dotyczącym liczby osób marnujących żywność w Polsce w 2018 roku, a także podczas wizualizacji wagonów towarowych mogli zobaczyć jakie ilości jej są marnowane rocznie.  Prowadząca wykład przedstawiła rozwiązania państw zachodnich na wykorzystanie marnowanej żywności jako wzór postępowania dla państwa polskiego. Na koniec wszyscy uczestnicy mieli do wykonania zadanie, które polegało na zaprojektowaniu talerza z  4 posiłkami, z wykorzystaniem zasad prawidłowego odżywiania się, przy użyciu produktów żywnościowych otrzymywanych w ramach programu. Tego samego dnia uczestnicy warsztatów wzięli również udział w warsztatach dotyczących zasad konstruowania budżetu domowego i jego składowych (dochody i wydatki). Prowadząca warsztaty Pani Lucyna Mątowska przedstawiła uczestnikom szablon budżetu domowego oraz 30 sposobów na mądre oszczędzanie pieniędzy. Na zakończenie wykładów uczestnicy warsztatów wypełnili anonimową ankietę oraz otrzymali drobne upominki.

Wszystkim uczestnikom oraz wykładowcom dziękujemy za obecność i zaangażowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *